Új szerver alapok az építőiparban

Építőipari termékek széles skáláját forgalmazó szentendrei ügyfelünk részére rendszergazda szakembereink új szerver kiszolgálót üzemeltek be.

A szerver folyamatos stabil 0-24 órás üzemelése, a hétvégi árukiadások, számlázás, készletmozgás és a webáruház üzemeltetése miatt elengedhetetlen a megbízható szerver kiszolgáló megléte. A folyamatos tervezés és egyeztetések eredményeképpen cégünk rendszergazda szakemberei elkészítették ügyfelünk számára a legmegfelelőbb szerver kiszolgáló konfigurációs árajánlatot a hardveres és szoftveres környezetre vonatkozóan.

A szerver hardver tervezésénél rendszergazda szakembereiknek a legfőbb szempontonak a minőségi szerver alkatrészek használatát tartották. Így esett a választás a fő elemek esetében az Intel termékekre. Ügyfelünknél a gyors ügymenet, készletmozgás és a gyors számlázás hálózatos üzemeltetésénél a sebesség és az adatok elérése a legfontosabb szempont. Ezeket az ismérveket szem előtt tartva nem hagyományos szerver merevlemezekkel tervezték és kivitelezték rendszergazda szakembereink a kiszolgálót, hanem szerver SSD hátértárolókkal.

A projekt kivitelezését és a szerver migrálás kivitelezését, egy előre egyeztetett időpontban hétvégén nyitvatartási időn kívül végezték rendszergazda szakembereink. Az ügyfél kiszolgálást és az áruforgalmat nem hátráltatva. Az adatmentések elkezdését a hétvégi készlet és kassza, a számlázás befejezését követően végezték el szakembereink. 

Az egyedi fejlesztésű ügyviteli rendszer telepítését és adatbázisok áthelyezését rendszergazda szakembereink, az Ügyvitel.net Kft szakembereivel közösen végezték el.

Az ügyviteli szoftverek igényeihez igazodva esett a választás a Microsoft Windows Server 2016 64 Bites szerver operációs rendszerre. A szerver konfiguráció kiszolgáló lecserélésével egyidejűleg a szerver szünetmentes tápegységét is egy nagyobb teljesítményű EATON szünetmentes tápegységre cserélték ki rendszergazda szakembereink.

A szünetmentes tápegység fő funkciója egy esetleges áramszünet esetén 30-45 percig stabilan üzemeltetni a szerver kiszolgálót. A megfelelő szoftveres beállításoknak köszönhetően rendszergazda szakemberink úgy konfigurálják az eszközt, amennyiben ez idő alatt nem lenne stabil hálózati áramellátás úgy a szünetmentes tápegység szoftveresen leállítja az összes szolgáltatást és magát szervert is.
Az ügyviteli és egyéb adatok mentését követően rendszergazda szakembereink a meglévő Server 2012 kiszolgáló cseréjét a Microsoft által előirányzott rendszer migrációs eljárással végezték.

Mivel a cég szerverét a tulajdonosok és munkatársaik is távoli otthoni irodából használják ezért az adatok távoli elérését VPN kapcsolatok beállításával és konfigurálásával oldották meg rendszergazda szakembereink. A migrálás befejező fázisaként a felhasználói jogosultságok ellenőrzése, a távfelügyeleti monitoring rendszereink beparaméterezése, a teljeskörű mentési rendszer kialakítása, a rendszer dokumentáció elkészítése volt szekembereink feladata. 

Mivel a cég szerverét a tulajdonosok és munkatársaik is távoli otthoni irodából használják ezért az adatok távoli elérését VPN kapcsolatok beállításával és konfigurálásával oldották meg rendszergazda szakembereink.