Új Szerver a nyomdában

A 4 kerületben található nyomdaipari ügyfelünk cégbővítésének és fejlesztésének a részeként cégünk rendszergazda szakemberei új szerver kiszolgáló beüzemelését végezték el.

Ügyfelünk cégvezetésével közösen leegyeztetve és megtervezve rendszergazda szakembereink egy fizikai szerver kihelyezése mellett döntöttek mely a cég irodaházában került elhelyezésre. Nyomdai szolgáltatást nyújtó ügyfelünkről révén szó a nagyméretű állományok napi használata és alkalmazása és az ügyfeleikkel történő napi szintű nagy méretű csatolmányokat tartalmazó levelezés lebonyolításának a stabil a nap 0-24 órában történő kiszolgálása érdekében tervezték meg rendszergazda szakembereink a szerver kiszolgálót.

A szerver hardver összetevőinek a kiválasztásánál a 10 éves szerver üzemeltetésben szerzett tapasztalatainkat véve alapul a neves gyártó Intel platformra és az általuk forgalmazott fő elemei alkalmazásával tervezték meg rendszergazda szakembereink ügyfelünk részére a szerver kiszolgálót.

A szerver kiszolgáló folyamatos áramellátásáért felelős eszköz kiválasztásánál szintén a tapasztalatainkra hivatkozva a neves gyártó EATON nagy teljesítményű szünetmentes tápegyége került beüzemelésre. A szoftveres környezet kialakítása az előzetes felmérések és igény pontosítása után a Microsoft Windows server 2016 és Microsoft Exchange server 2016 ra esett a választás. A szerver kiszolgáló funkcióit tekintve az első fő szerepköre az adatok állományok biztonságos tárolása. Az ügyfelünk által használt Scroll nyomdaipari vállalatirányitási rendszer kiszolgálásának és adatbázis motorjának a biztonságos tárolása és hálózatos üzemeltetése is a fő feladata az új szerver kiszolgálónak.

A napi levelezési forgalmat tekintve mind a levélforgalom darabszámát, a levelek csatolmányainak a méretét figyelembe véve rendszergazda szakembereink a tervezés fázisában nem hagyományos merevlemezekkel tervezték a levelező szerver kiszolgálót, hanem szerverek számára kialakított SSD meghajtók kerültek beépítésre. 

Ezekkel a típusú háttértárolókkal a levelezés kiszolgálásának a gyorsasága a többszörösére növekszik. A levelezés kiszolgálása az ezt megelőző időszakban külső szerver hotelben lévő szerverek szolgálták ki.


A file szerver és levelezőszerver biztonságának az érdekében cégünk rendszergazda szakemberei a Symantec által forgalmazott antivírus és tűzfal szoftveres megoldásai kerültek feltelepítésre és bekonfigurálásra. A munkaállomások által használt adatok és állományok egy központi szerver meghajtóra történő költöztetése és a továbbiakban egy előre megtervezett jogosultsági rendszer szerint kialakított mappastruktúra használatának a bevezetése az egyik fő fejlesztési irányként szerepelt a megvalósításban. Ezt követően az összes munkaállomás újra telepítését végezték el rendszergazda szakembereink, aminek következtében Windows 10 Professional operációs rendszer és egységes Office 2016 irodai programcsomagok kerültek feltelepítésre.

A szerver beüzemelés projekt utolsó fázisaként rendszergazda szakembereink elkészítették a rendszerdokumentációkat, az üzemeltetéshez nélkülözhetetlen cégünk által használ monitoring rendszereinknek a telepítését, melynek segítségével üzemeltetjük ügyfeleink rendszereit.