A JÓ MUNKÁHOZ JÓ SZERSZÁM KELL

A jó munkához jó szerszámok és szakértelem kell tartja a mondás. Az egyik januári legújabb hétvégi projektünk melyet rendszergazda szakembereink végeztek el a szerszámgép nagykereskedelemi ügyfelünk részére.

A Budapesti központi irodában található rack szekrény átalakítása, újra gondolását, újra tervezését tűzték ki rendszergazda szakembereink. Az általunk megelőző időszakban mivel több szolgáltató is projekt jelleggel dolgozott ügyfelünknél, ezért volt időszerű a központi rack szekrény átépítése.

Az átépítés és újra kábelezést munkaidőben nem lehetett megvalósítani, mert több európai országban is üzemelnek irodáik ügyfelünknek. Így a teljes rendszerleállást csakis kizárólag munkaidőn kívül egy előre megbeszélt és ütemezett időpontban hétvégén végezték el rendszergazda szakembereink.

Az évek alatt beépítésre került eszközök kábelek között található volt számos eszköz, ami már nem üzemelt más eszköz vagy szolgáltató váltotta ki a működését. Ezeknek az eszközöknek a kiszerelésével kezdődött rendszergazda szakembereink számára ez az érdekes és kihívásokkal teli projekt. A nem használ eszközök között megtalálható ilyen esetekben wifi routerek analóg telefonközpontok modemek sokasága.

Ezt követően az aktív és használatban lévő eszközök csoportosítása és rögzítése beépítése következett. A beépítés során ügyelni kell azokra az eszközökre, amiknek szüksége van a hűtésre szellőzésre, ezeket célszerű egymástól elkülönítve beépíteni. A szerverek és szünetmentes tápegységek melyekhez a gyártó biztosít rack szekrénybe építéshez sínrendszert azokat minden esetben beépítik rendszergazda szakembereink.

A hálózati eszközök áramellátását és betáplálását rendszergazda szakembereink, minden esetben túlfeszültség védelemmel ellátott rack szekrénybe beépíthető elosztóval szerelik.

A hálózati végpontok beélesítését megelőzően minden egyes végponton műszeres tesztelést végeznek rendszergazda szakembereink. A végpontok bekötésére kizárólag original gigabites utp patch kábelek kerülnek beépítésre. Az elő évek során használt és többször átvezetett hálózati kábelek esetében gyakran előforduló hibajelenséget a kábelek megtörését kontakthibákat ezzel kiküszöbölve. 

Rendszergazda szakembereink ezt az igen izgalmas és kihívásokkal teli hálózatépítés munka a befejező részeként rendszerdokumentációt készítettek. A rendszer ledokumentálása elengedhetetlen része a jövőbeni rendszerkarbantartás hatékony és gyors üzemeltetésének.